Rijksstraatweg 106A - 3632 AG Loenen aan de Vecht
0294 - 244 001
info@rederijaandevecht.nl

de Vecht

Dagelijkse rondvaarten op de Vecht

De Vecht

Geschiedenis

De Utrechtse Vecht is een Nederlandse rivier die door de provincies Utrecht en Noord-Holland loopt. De Vecht begint bij de Weerdsluis in de stad Utrecht en mondt zo'n 42 kilometer verder bij Muiden uit in het IJmeer.

De Vecht ontstond rond 600 v.Chr. als deel van de Rijndelta en bovenloop van het Oer-IJ. In de tijd van Romeinse Rijk werd de Vecht, die feitelijk buiten de grenzen van het Romeinse rijk lag, al benut als een vaarverbinding naar noordelijker gelegen gebieden. De omliggende landen bleven in die tijd echter ongecultiveerd en werden slechts door jagers bezocht. In die toestand is het vele eeuwen na het vertrek van de Romeinse legers rond 270 n.Chr. gebleven. Gaandeweg werd ook door de uitbreiding van het Flevomeer de directe verbinding met het IJ verbroken en mondde de Vecht in dit meer, later de Zuiderzee. 

In de Middeleeuwen was de Vecht een zeer belangrijke scheepvaartverbinding tussen (de voorloper van) de Zuiderzee, vanwaar Noord-Europa bereikt kon worden, en de Rijn, die onder andere toegang gaf tot wat nu Duitsland heet. Dorestad en later de stad Utrecht hadden hier hun economische bloei aan te danken. (Kleine) delen van de Vecht zijn vanaf de Middeleeuwen gekanaliseerd en/of doorgestoken.
Tot de kastelen die om strategische redenen aan de Vecht werden gebouwd behoren Kasteel Nijenrode en het Muiderslot. De rivier maakte ook deel uit van de Hollandse Waterlinie.
In de 17e eeuw, de Gouden Eeuw, lieten succesvolle Amsterdamse handelaren langs de Vecht buitenplaatsen bouwen of verbouwen. Veel ervan zijn tijdens de economische malaise aan het begin van de 19e eeuw verkocht en gesloopt, maar bijvoorbeeld Gunterstein in Breukelen en Goudestein in Maarssen bestaan nog. 

Stroming

De Vecht is een van de weinige rivieren waarbij het water soms (gedeeltelijk) de rivier óp stroomt, doordat het water in het IJsselmeer aanzienlijk hoger staat dan dat van de Vecht bij de sluis in Muiden. Alleen bij heel hevige regen stroomt de rivier naar de monding toe.
Ter hoogte van Nigtevecht wordt gezuiverd rioolwater van de vier installaties die de Vecht vanaf Utrecht telt, in het Amsterdam-Rijnkanaal geloosd. Het water dat vanuit Muiden komt, geeft op deze plaats de nodige tegendruk. Bij Maarssen ligt een oude schutsluis die de rivier met het Amsterdam-Rijnkanaal verbindt. Ook bij Nigtevecht staat de Vecht in verbinding met dit kanaal. Via Smal Weesp, een riviertje door Weesp, en het Amsterdam-Rijnkanaal is de Vecht verbonden met het Gein. Verder is er ter hoogte van Nederhorst den Berg door middel van sluis 't Hemeltje een verbinding met het Hilversums Kanaal. 

Dorpen aan de Vecht

De rivier Vecht stroomt door zeven parels van dorpen. Elk met een eigen sfeer, maar allemaal even bijzonder. Het is hier goed toeven aan de oevers van het water, waar buitenplaatsen en kastelen worden afgewisseld door gezellige straatjes vol monumenten, winkels en horeca. Indien u een boot bij ons huurt dan kunt u samen met Rederij aan de Vecht de opstapplaats bepalen en de route bespreken langs deze mooie dorpen.

Slot Zuylen

Net buiten Utrecht, waar de Vecht begint, ligt Oud Zuilen. Beroemd om het prachtige slot Zuylen, waar de bekende 18de eeuwse schrijfster Belle van Zuylen opgroeide. Nergens ervaar je het leven op een buitenplaats zo levendig als hier, tussen het prachtige antiek en schilderijen. Alsof de laatste bewoners elk moment kunnen terugkomen... Ook het kasteelpark en de rest van het dorpje zijn een bezoek waard. Een terrasje pakken, een galeriebezoek of overnachten in een van de twee historische bed & breakfasts (B&B) maakt een bezoek aan Oud Zuilen helemaal compleet!

Maarssen

Iets verderop ligt Maarssen, omringd door buitenplaatsen. Wie het centrum ziet met de prachtige grachtenpanden aan de Langegracht en de Herengracht, snapt waarom Maarssen ook wel ‘Klein Amsterdam’ wordt genoemd. Verder is hier voor elke liefhebber van eten, drinken en winkelen meer dan genoeg te beleven. Over de buitenplaatsen aan de Vecht komt men alles te weten in het Vechtstreekmuseum, dat gevestigd is in het voormalige buitenplaatsje Silverstein. Dit ligt naast de buitenplaats Goudestein, waar nu burgemeester en wethouders van Stichtse Vecht zetelen. Maarssen is in de jaren ‘70 en ‘80 enorm uitgebreid met de bouw van Maarssenbroek waar nu bijna 40% van de inwoners van Stichtse Vecht woont. Het is het grootste regionale bedrijven- en winkelcentrum met alle denkbare faciliteiten. Een recente grootschalige uitbreiding is Opbuuren, waar de architectuur van de historische Vechtdorpen op een prachtige moderne manier is vertaald. Ook op natuur- en recreatiegebied heeft Maarssen veel te bieden met de Maarsseveense plassen op een steenworp afstand. Zwemmen, een dagje naar het strand of naar de luxueuze Wellness, vissen, skeeleren, trimmen, wandelen, fietsen, paardrijden, kamperen of op survival gaan; het kan hier allemaal.

Breukelen

Breukelen is ook zo’n sfeervol dorp bomvol monumenten, winkels en horeca. De naam Breukelen is zelfs in Amerika bekend: de nu New Yorkse wijk ‘Brooklyn’ is in de 17e eeuw gesticht door inwoners uit Breukelen die naar de "Nieuwe Wereld" emigreerden. Behalve buitenplaatsen vinden we in Breukelen ook twee middeleeuwse kastelen: Nijenrode en Oudaen. Aan de oostzijde van de Vecht liggen de recreatie- en natuurgebieden Scheendijk en Kievitsbuurt, onderdeel van de Loosdrechtse Plassen.

Nieuwersluis

Nieuwersluis heeft een militair verleden dat overal in het dorp terug te vinden is. Denk bijvoorbeeld aan Fort Nieuwersluis.  De grote kazerne bij de Vechtbrug is nu vrouwengevangenis en in het Arsenaal er tegenover werd vroeger de munitie voor het fort bewaard. De voormalige sluis herinnert aan de Hollandse Waterlinie waar Nieuwersluis middenin ligt. Als de deuren dichtgingen kon het water van de Vecht zo hoog opgestuwd worden dat de weilanden aan de oostkant onder water konden lopen. De sluisdeuren zijn verdwenen dus de boten kunnen nu ongehinderd doorvaren. Vanaf het terras op de kant heb je hier een geweldig uitzicht op. 

Loenen en Vreeland

Onthaasten en genieten doe je in Loenen en Vreeland. Twee puntgaaf bewaarde dorpen met eeuwenoude huizen rondom een nog oudere kerk, ophaalbruggen en een bijzondere sfeer. Ideaal om rustig doorheen te lopen of om een gezellig terrasje te pakken. Beide dorpen hebben een nog werkende korenmolen die op zaterdag open is. In Loenen is dat korenmolen de Hoop, naast de opstapplaats van rederij aan de Vecht. De vrijwillige molenaars leiden u graag rond en vertellen bevlogen over hun passie. Hier kunt u zelfgemalen meel en andere lokale producten kopen. Ook elders in en rond Loenen en Vreeland zijn streekproducten te koop zoals kaas, ijs, fruit en biologisch vlees van Vechtse koeien.  In 2015 vierde Vreeland dat zij 750 jaar geleden stadsrechten verkreeg.

Nigtevecht

Nigtevecht ligt in de uiterste noordpunt van Stichtse Vecht en is een lieflijk, verstild dorp met een mooie 16de eeuwse dorpskerk en monumentale huizen aan de Dorpsstraat, die langs de Vecht loopt. Het is dan ook niet voor niets aangewezen als beschermd dorpsgezicht, net als de kernen van de andere ‘Parels’ .

Het deel van de Vecht vanaf Nigtevecht tot aan Nederhorst den Berg werd in de Gouden Eeuw bekend als de Boerenvecht. Daar vestigden zich destijds de landbouwers  om in eten te voorzien voor de vele welgestelde families die zich verderop de Vecht vestigden. Dat deel van de Vecht tot aan Maarssen werd dan ook Heerenvecht genoemd.

Rederij aan de Vecht vaart met zijn rondvaarten van de noordgrens van Vreeland tot aan de zuidgrens van Breukelen.

Willigen rondvaart: vaart door Loenen en Vreeland tot aan Nederhorst.

Buitenplaatsen rondvaart: start in Loenen, door Nieuwersluis naar Nijenrode in Breukelen.

Borrel rondvaart: door Loenen tot aan Vreeland.

Avond rondvaart: vanaf Loenen door Nieuwersluis tot aan Breukelen.

kaart vechtstreek uit 1719
wegwijzer Vreelan Lokaal zuid
slot zuylen
theekoepel aan de vecht
Koning willem III kazerne nieuwersluis
plaatsbord loenen aan de veccht